Tájékoztató levél a kötelező cégmódosításokról

Ezúton szeretném tájékoztatni Önöket, hogy a 2012. március 1-jén hatályba lépett jogszabályi változások következtében minden, Magyarországon bejegyzett cég vonatkozásában el kell végezni a következő kötelező cégmódosításokat 2013. február 1-ig.

– Be kell nyújtani a cég székhelyére, telephelyére, fióktelepére vonatkozó, a tulajdonos(ok) által kiállított hozzájáruló nyilatkozatot, miszerint a társaság jogosult használni az ingatlant annak székhelyeként, telephelyeként, fióktelepeként (hétköznapi nevén: befogadó nyilatkozat).

– Be kell jelenteni a cégbíróságnak és a társasági szerződésbe bele kell foglalni a társaságban bármilyen jogviszonyban szereplő magánszemélyek születési helyét és idejét, valamint a cégjegyzékbe be kell jelenteni, minden személy adóazonosító jelét, adószámát, amennyiben ez még nem került bejelentésre.

– A társaságban bármilyen jogviszonyban szereplő (pl. tag, ügyvezető, részvényes, cégvezető stb.) külföldi társaságok, magánszemélyek részére újra kötelezően (magyarországi lakcímmel, székhellyel rendelkező) kézbesítési megbízottat kell kinevezni, aki nem lehet a társaság ügyvezetője.

– Amennyiben változás kizárólag a fenti adatokban történik úgy a módosítási kérelem illeték és közzétételi díjmentes.

Javasoljuk, hogy ezt a kötelező módosítás nyújtotta alkalmat megragadva gondolják át, hogy egyéb módosítás nem szükséges-e a cégben.

Nagyon fontos információ, hogy a jogalkotó kötelezővé tette a cégbíróságok számára a késedelmes adatbejelentés bírságolását (a bírság mértéke 50 – 900 ezer forintig terjed).

Karikás Pál
Elnök

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s