Tájékoztatás a kötelező kamarai regisztrációról

Tisztelt Tagtársunk!

A 2011. év CLVI. sz. törvény értelmében 2012. március 1-ig nyilvántartásba kell vetetni vállalkozását a kereskedelmi és iparkamaránál, valamint az 5000 Ft-os kamarai hozzájárulást 2012. március 31-ig megfizetni.

A regisztráció két módon lehetséges:
–    Elektronikus úton (ezt javasoljuk): ez a lehetőség várhatóan 2012. január végétől lesz elérhető
–    Papír alapú adatlap kitöltésével: ebben az esetben kérjük, nyomtassa és töltse ki értelemszerűen az alábbi linken elérhető adatlapot, majd aláírva és lepecsételve juttassa el a székhelye szerinti illetékes kamarához. A Pest megyei székhelyű vállalkozások az alábbi címre küldjék:

Pest Megyei és Érd Megyei Jogú Városi Kereskedelmi és Iparkamara 1364 Budapest, Postafiók  81., vagy a 1056 Budapest, Váci utca 40. IV. emelet címezve,
illetve személyesen: 1056 Budapest, Váci utca 40. IV. emeleti irodájában.

ÜGYFÉLSZOLGÁLATI IDŐ

Hétfő: 9.00 – 15.00
Kedd: 9.00 – 15.00
Szerda: 9.00 – 15.00
Csütörtök: 9.00 – 15.00
Péntek: 9.00 – 12.00

A benyújtott nyilvántartásba vételi kérelmek csak az 5.000,- Ft-os kamarai hozzájárulásnak a területi kereskedelmi és iparkamara erre a célra elkülönített

Budapest Bank Zrt. 10102086-11571302-12000007

sz. bankszámláján történő jóváírást követően teljesíthetők. Az összeg átutalásánál a közlemény rovatba feltétlenül kérjük feltüntetni a kérelmező adószámát és a „kamarai hozzájárulás” szöveget

Van-e valami kivétel, például a mellékállású, nyugdíjas, vagy EVA-s vállalkozók, esetleg bizonyos árbevétel, vagy létszám alatti cégek mentesülnek-e a kötelezettség alól?


•    A felsoroltak közül senki nem mentesül a kötelezettség alól. A gazdasági kamarákról szóló törvény módosítása nem érinti az agráriumot, vagyis a fő tevékenységként mezőgazdasági tevékenységet folytató vállalkozásokra, mezőgazdasági termelőkre és az agrárkamarákra nem terjed ki a hatálya. Nem köteles kamarai nyilvántartásba vételét kezdeményezni az egyéni vállalkozó, ha 2012. január 01-jén egyéni vállalkozói tevékenységet – annak szüneteltetése miatt – nem folytat. Ha az egyéni vállalkozó tevékenységét ismét folytatja, akkor természetesen regisztrálnia kell a nyilvántartásba vételét követő 5 munkanapon belül.

Regisztrációhoz szükséges dokumentumok:

Kamreg_Adatlap_V1_2.pdf
Kamreg_kitoltesi_V1_2.pdf
Kamreg_Telephely_V1_2.pdf

Részletes tájékoztató:

Az Országgyűlés a 2011. évi CLVI. törvény (Egyes adótörvények és azzal összefüggő egyéb törvények módosításáról) keretében módosította a gazdasági kamarákról szóló 1999. évi CXXI. törvényt.

Ennek értelmében 2012. január 1-től a cégbejegyzésre kötelezett gazdálkodó szervezet a cégjegyzékbe való bejegyzését, az egyéni vállalkozó a külön jogszabályban meghatározott bejelentés alapján történő nyilvántartásba vételét követen 2012. március 1-ig nyilvántartásba kell vetetni magát a kereskedelmi és iparkamaránál.
Kivételt képeznek azok a vállalkozások, amelyek főtevékenységként mezőgazdasági tevékenységet, illetve ehhez közvetlenül kapcsolódó feldolgozóipari tevékenységet folytatnak.

A regisztrációt elektronikus módon és papír alapú adatlap kitöltésével lehet megoldani. Várhatóan január közepétől a kamarának rendelkezésre áll egy olyan elektronikus felület, amelyen valamennyi vállalkozás helyben, interneten kitöltheti a regisztrációs adatlapot, s a megadott bankszámlaszámra átutalhatja az 5.000,- Ft-os kamarai hozzájárulást. Akinek nem áll rendelkezésre internetes kapcsolat, az helyben, a kamaránál is elvégezheti a regisztrációt.
Az egyszerűség, a gyorsaság és az olcsóbb megoldás érdekében természetesen azt javasoljuk a vállalkozásoknak, hogy az elektronikus regisztrációt vegyék igénybe. Ellenkező esetben előfordulhat, hogy tömeges megjelenés esetén jelentős időráfordítással tudjuk csak a regisztrációt megoldani.

A nyilvántartásba vételi kötelezettség egyszeri alkalom 2012. március 1-ig, de a vállalkozás életében bekövetkezett változásokat (név, székhely, telephely, főtevékenység) a változástól számított 5 napon belül ugyancsak be kell jelenteni a kereskedelmi és iparkamaránál. A változás bejelentésének díjfizetési kötelezettsége nincs.

Az 5.000,- Ft-os kamarai hozzájárulást minden évben március 31-ig meg kell fizetni. Ugyancsak az egyszerűbb, gyorsabb megoldás érdekében javasoljuk, hogy az adatlapon megadott kamarai bankszámlaszámra, átutalással teljesítsék a díjfizetési kötelezettséget. Az adatlapon lesznek a törvény által kötelezően meghatározott adatszolgáltatási kötelezettségek – székhely, telephely, fióktelepek, főtevékenység, ténylegesen végzett egyéb tevékenységek – s lesznek olyan adatok, amelyeket önkéntesen teljesíthet a vállalkozó.

Amennyiben a vállalkozás nem teljesíti határidőre a regisztrációs kötelezettséget, a kamara felszólítja, a fizetési kötelezettséget behajtásra átadja a NAV Adóigazgatóságának, amelyet a hatóság azt adók módjára behajtja.

A törvény értelmében minden regisztrált vállalkozás – függetlenül attól, hogy nem kamarai tag – az alábbi szolgáltatások igénybevételére jogosultak:
•    tanácsadás gazdasági, pénzügyi, adózási, hitelhez jutási kérdésekben,
•    üzleti partnerkeresés,
•    pályázatfigyelés.

A kamara által így kialakított adatbázis nyilvános, tehát az abban szereplő adatok mindenki számára elérhetőek lesznek.

Természetesen a törvény által előírt regisztrációs kötelezettség konkrét célokat szolgál.
•    Az adatbázisból egyértelműen nyomon követhető, hogy melyek azok a vállalkozások, amelyek jogszerűen végzik tevékenységüket, s kiszűrhetők azok, amelyek engedély nélkül, adó- és járulékfizetés megkerülésével tevékenykednek. Ezzel a megoldással mindenképpen tisztul a gazdaság és kiszoríthatók a piacról az engedély nélkül tevékenykedők köre.

•    Ismerve a vállalkozások tevékenységét, a kamara és más gazdaságfejlesztésben szerepet vállaló szervezetek nagyobb és konkrétabb segítséget tudnak nyújtani a vállalkozások piacra jutásához. Pl. sok megkeresés érkezik belföldről és külföldről, hogy valamilyen konkrét tevékenységet végző vállalkozásokat keresnek gyártásra vagy szolgáltatás nyújtására, s így a rendelkezésre álló adatbázisból konkrétan meg tudjuk adni a keresett tevékenységet végző vállalkozásokat.

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s